‘Maar ik koop altijd scharreleieren hoor!’

Als ik vrienden en kennissen vertel dat ik uitgelegde legkippen opvang, dan krijg ik vaak een verontschuldigende opmerking. Ik spreek mensen zelden aan op hun gedrag, maar mensen hebben wel de behoefte om hun gedrag aan mij te verklaren. Want ze bedoelen het tenslotte goed.

Ik geloof (soms tegen beter weten in) meer in informeren. Laat maar zien hoe de kippen die eieren leggen leven. Vertel maar dat zie nooit in de buitenlucht zijn en nooit de zon hebben gevoeld. Dat ze een natuurlijke behoefte hebben om een een stofbad te nemen maar dat nooit kunnen. De keuze is daarna vrij.
De maatschappij heeft deze vorm van dierenmishandeling geaccepteerd ondanks dat wetenschappelijk onderzoek allang aantoont dat deze manier van dieren houden niet duurzaam is. Kijk in de krant en huiver. Mestoverschot, methaanuitstoot, stikstofuitstoot. De veehouderij ontdoet onze planeet van natuur en biodiversiteit. Het leed dat de dieren in dit systeem wordt aangedaan is eveneens wetenschappelijk vastgesteld. Dieren ervaren pijn, angst en stress en hebben hier aantoonbaar last van. Dat staat echt niet meer ter discussie.

En daarom hieronder een foto van Blauwtje. Zo noem ik haar, omdat ze een blauw ringetje om haar poot had toen ik haar kreeg. Ze is een scharrelkip. Ze heeft in de eerste 18 maanden van haar leven nooit daglicht gezien, nooit aarde onder haar pootjes gevoeld, nooit een stofbad genomen en nog nooit gescharreld. Met 9 kippen op een m2 is het vechten voor een plekje.

Afgelopen week heb ik Blauwtje, met haar soortgenoten Geeltje en Groentje, opgehaald bij Redeenlegkip. Bij mij in de tuin mogen ze met pensioen. En dat ze dat verdiend heeft, laat haar lichaam ons duidelijk zien. De veren zijn door haar soortgenoten uit haar vel getrokken, iets dat pijnlijk en angstig is. Want ze kan niet wegvluchten voor de kippen die haar iets aandoen. Ze heeft (fysiek) geen ruimte om bij te komen na een aanval. Ze kan zich met haar vriendinnen niet terugtrekken en in alle rust bijkomen van de pijn die het gedaan heeft. En terwijl ze haar hele leven in deze onveilige omgeving vastzit, legt ze ook nog iedere dag een ei. Een scharrelei.

Dus, nu weet je het. Eet smakelijk.

Oh, en voordat mensen reageren dat dit soort kippen echt een uitzondering zijn, hierbij toch even een paar cijfers: in 2023 waren er ongeveer 33 miljoen leghennen in Nederland (CBS). De gemiddelde uitval, synoniem voor het vroegtijdig sterven van de dieren, bedraagt ongeveer 8%. Dat zijn 2,6 miljoen kippen die dood gaan door pikkerij van hun soortgenoten, doordat ze doodgedrukt worden, doordat ze geen water of voedsel kunnen krijgen omdat soortgenoten hen daarvan onthouden of ziek worden van de leefomstandigheden. De kippen die de 18 maanden volhouden, zoals Blauwtje, hebben het zwaar gehad. Allemaal.